Secretele „zonelor albastre” de pe Pământ: de ce aici mulți oameni trăiesc peste 100 de ani
Pe Pământ există mai multe „zone albastre”. Ele nu se referă neapărat la culoarea mării, ci sunt regiuni locuite și renumite pentru faptul că au o populație ce depășește frecvent vârsta de 100 de ani, iar speranța de viață a localnicilor este mai mare decât în restul planetei. Dar care este secretul acestor zone și al longevității persoanelor care trăiesc aici.
Secretele „zonelor albastre” de pe Pământ
Termenul de „zone albastre” a fost pomenit pentru prima oară într-un studiu făcut în 2004, în provincia Nuoro din Sardinia, de o echipă de cercetători condusă de Giovanni Mario Pes și Michel Poulain. În timp ce încercau să facă harta localităților cu o populație longevivă, ei au încercuit cu albastru acele așezări, ceea ce a condus la termenul respectiv.
Bazându-se pe studiul din Sardinia, autorul Dan Buettner a adăugat încă patru regiuni ale lumii, făcând ca numărul „zonelor albastre” de pe planetă să fie de 5.
Conform IFLScience, acestea sunt: insula Sardinia, Italia, insula Okinawa (Japonia), peninsula Nicoya (Costa Rica), insula Icaria (Grecia) și comunitatea adventistă de ziua a 7-a din Loma Linda, SUA.
În afară de aceste cinci zone, se bănuiește că pe planetă există mult mai multe asemenea regiuni ce nu au fost încă identificate. Motivul pentru care oamenii din aceste zone trăiesc mai mult și au o speranță de viață mai mare decât în restul planetei este încă speculativ și nu există studii amănunțite care să investigheze potențialele cauze.
De ce aici mulți oameni trăiesc peste 100 de ani
Dar ceea ce s-a analizat până acum ne poate da un indiciu despre stilul de viață al locuitorilor acestor zone, unul dintre factorii ce duc la longevitatea lor impresionantă.
Ce mănâncă
Deși hrana consumată variază în funcție de zona geografică în care este plasată fiecare dintre aceste „zone albastre”, există câteva alimente ce apar cu regularitate în dietele localnicilor. Oamenii de aici tind să se bazeze pe o dietă alcătuită mai mult din legume, mâncând foarte puțină carne sau deloc. Există dovezi că un consum regulat de carne crește riscul apariției cancerelor și bolilor de inimă.
Consumul ridicat de legume – și, mai ales, de fasole și produse pe bază de soia – este întâlnit în toate cele cinci zone. Această dietă bazată pe legume este – invers decât carnea – văzută ca un factor de micșorare a riscului de apariție a bolilor grave.
Există dovezi care sugerează, de asemenea, că un consum ridicat de cereale integrale reduce presiunea sângelui, riscul de boli de inimă și de cancer. Nucile, de exemplu, pot inversa sindromul metabolic din organism.
De asemenea, consumul moderat de alcool este tot un element comun pentru aceste regiuni. În timp ce dovezile privind beneficiile sau pericolul acestui consum sunt, adesea, contrare, se consideră că moderația are proprietăți benefice, precum scăderea tensiunii arteriale, nivelul de zahăr din sânge și îmbunătățirea calității somnului.
Cât de mult mănâncă
„Zonele albastre” sunt cunoscute și printr-o dietă redusă în calorii și perioade regulate de post. Unii locuitori din insula japoneză Okinawa urmează „regula celor 80 de procente”, astfel că un aport redus de calorii poate asigura o stare de sănătate bună pe o perioadă îndelungată și evită apariția unor boli cronice asociate cu obezitatea.
Această regulă se bazează pe o dietă formată în procent de 80% pe alimente sănătoase și permite consumul celor „nesănătoase” în procent de 20%.
Obiceiul de a ține post, de asemenea, este întâlnit la comunitățile religioase din „zonele albastre”. Postul regulat poate menține o greutate optimă și reduce riscul de apariție a tensiunii arteriale și a colesterolului mărit.
Obiceiurile de viață
În ciuda diferențelor culturale între diferite „zone albastre”, toate au în comun un stil de viață specific și de la care nu se abat. Printre obiceiurile practicate cu regularitate se numără și ațipitul din timpul zilei și o grijă scăzută față de ora de trezire. Un somn insuficient poate să scadă speranța de viață. ducând la boli cardiace și la infarct.
De asemenea, printre obiceiurile cotidiene se află efectuarea de exerciții fizice, inclusiv prin plimbări, grădinărit, munca în agricultură sau practicarea tai-chi. Studiile au arătat o corelație între exercițiile fizice moderate și mărirea speranței de viață.
Grija pentru sănătatea mintală este un alt factor citat ca fiind important pentru longevitatea locuitorilor din „zonele albastre”. Unele grupuri religioase și spirituale de aici, creează un mediu social comunitar bazat pe ajutor reciproc, ceea ce face ca rata depresiilor să fie mult scăzută.
Deși încă nu există dovezi clare despre cauzele acestei longevități neobișnuite în aceste regiuni, se estimează că și genetica ar putea contribui într-un procent de 20-30% din speranța de viață a adulților, sugerând că stilul de viață ar putea avea, măcar în parte, un rol în atingerea unor vârste înaintate.